2010. augusztus 14., szombat

Grill húsok köretei

Ha a szabadban készül az ebéd vagy a vacsora, a köret mindig valamilyen zöldség. Ezeket változatosan lehet elkészíteni, grillezve, párolva, chipsként vagy nyersen salátának.
Leírok párat a kedvenceinkből. 


Már párszor említettem, hogy nagy szerencsém van a gyerkőceimmel, mert mindenevők. Így nem volt kérdéses, hogy kipróbáljuk a zöldségekből készült chipset. Lehetőségek: krumpli, répa, cukkini, zeller, karalábé.
A zöldségeket szeletelővel, ha az nincs,akkor zöldséghámozóval vékonyra szeletelem. Egy serpenyőben olajat forrósítok és egyesével beleteszem a zöldségszeleteket. Egyszerre annyi kerüljön bele, hogy ne fedjék egymást. Pillanatok alatt megsül, papírra szedve a felesleges olajat leitatom róluk. Amikor az összes kész, kevés sóval ízesítem.

Narancsos -  káposztasaláta

Hozzávalók:
1/2 fej káposzta (fehér)
1 db narancs héja, leve
2 db répa
2 db alma
natúr szója joghurt

A káposztát legyalulom, majd alaposan besózom. Fél órát állni hagyom. Közben a répát juliennre (zsüliennre - vékony metélt) vágom. Az almát félbevágom, magházát kiveszem, majd kisebb kockákra szelem. A narancs héját lereszelem, levét kifacsarom és hozzáadom a joghurthoz.
Miután a káposzta levet engedett, kinyomkodom és a többi hozzávalóval együtt egy nagyobb tálba teszem. A joghurtot hozzáadva alaposan összekeverem, tálalásig hűtőben tartom.
Ha sokan jönnek vendégségbe, akkor a fiúknak külön készítek egy kisebb adagot. A saláta nagyobb felét hagyományosan, tejföllel és majonézzel keverem össze.

Rozmaringos krumpli

Hozzávalók
1 kg kisebb szemű krumpli
1 nagy marék  friss rozmaring
olaj
só, bors


Ezt a köretet a sütőben szoktam elkészíteni. Egy nagy tepsit kibélelek alufóliával, vékonyan bekenem olajjal, majd egyenletesen megszórom sóval és őrölt borssal.
A krumplikat alaposan megmosom és félbevágom (héját nem vágom le).A vágott felükkel lefelé fordítva beleteszem a tepsibe és mindegyik alá teszek pár rozmaring levelet.
190-200 fokos sütőben addig sütöm, míg az aljuk meg nem pirul. Ez változó, a krumpli nagyságától függ, kb. fél óra

Bazsalikomos paradicsomsaláta

Hozzávalók:
Paradicsom
friss bazsalikom
só, bors
olívaolaj vagy szőlőmagolaj
borecet


A mennyiségeket azért nem írtam, mert mindig a vendégek száma dönti el, hogy mennyi paradicsomból készítem. Ha magunknak készítem vacsorára, akkor fejenként 2 nagy vagy 2 közepes nagyságú paradicsomot vágok fel. Azt is rátok bízom, hogy mekkora darabokra és formára szeletelitek a paradicsomot, ennek nincs jelentősége, az a fontos, hogy a ti szemeteknek tetszetős legyen.
Egy kisebb befőttes üvegbe beleöntök olajat, 1 evőkanál borecetet, hozzáadom a sót, a borsot és a csíkokra felaprított bazsalikomot. Ráteszem az üvegre a tetejét és alaposan összerázom.
A dresszinget ráöntöm a paradicsomra és már lehet is enni. Amikor vacsorára készítem, vajas pirítóst eszünk hozzá.


Grillezett zöldségek kuszkusszal

Hozzávalók:
cukkini
gomba
répa
lilahagyma
kuszkusz
Kotányi grill zöldség fűszersó

A kuszkusz nem nagy ördöngősség. Nem más, mint durumbúzából készült dara. Úgy szoktam elkészíteni mint a kölest. A kuszkuszt a vízzel együtt felteszem forrni, 1/4 - 3/4 az aránya a kölesnek és a víznek. Miután felforrt, megsózom és lassú tűzön még 5 percig főzöm, majd a gázról levéve, a lábost lefedve még 5 percig hagyom puhulni.
A zöldségeket egyforma darabokra vágom, egy nagy tálba teszem és jó alaposan megszórom a fűszersóval.
Ha a húsok megsültek, akkor egy nagy kiolajozott tepsibe átteszem a zöldségeket és mehet a grillsütőre.
A hagymákat (fejenként 1 db) megpucolom, a tetejüknél keresztbe, félig bevágom. A vágásba beleteszek egy kis darab vajat (Liga, Linco), megsózom és betekerem alufóliába. Max. 10 percre beleteszem az izzó faszénbe.
Tálaláskor a kuszkuszt és a zöldségeket külön tálba teszem és mindenki annyit szed belőle amennyit szeretne.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails