2010. október 9., szombat

Zabpehelylisztes ZSEMLE, KIFLI

Zabpehelylisztes zsemle és kifli
Hozzávalók:
35 dkg liszt
15 dkg zabpehelyliszt
1 csomag szárított élesztő
3 dl víz
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2 evőkanál szezámmag (Ezt csak a zsemle tésztájába tettem.)
2 evőkanél olaj

A vizet meglangyosítom, belekeverem a cukrot és az élesztőt.
A liszteket kimérem egy tálba, 15 másodpercre a mikroba teszem. Hozzáadom a sót, az olajat, az élesztőt és összegyúrom a tésztát.
Amikor a tészta összeállt, kiveszem a tálból és még 5 percig gyúrom. Langyos helyen, konyharuhával vagy megolajozott folpakkal letakarva 30 percig kelesztem.
Amikor lejárt az idő, újra átgyúrom a tésztát. 

Ha zsömléket készítek, akkor egy vastagabb hurkát formázok és egyenlő nagyságú darabokra vágom. A darabokból kis cipókat gyúrok, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket, nem túl közzel egymáshoz. 
Ha kész a formázás és elrendeztem a zsömléket még 15-30 percet hagyom újra kelni. 
200 fokon, 25 perc alatt készre sülnek.

Ha kiflit sütök, akkor az első kelesztés és átgyúrás után kerek formára nyújtom a tésztát (kb.1 cm vastag).
8 egyenlő részre vágom és az így kapott szeleteket külön-külön még vékonyabbra nyújtom. Majd a vastagabbik felüknél elkezdem feltekerni. A képen látható kiflik azért olyan vaskosak, mert ezt a második nyújtást elfelejtettem megcsinálni.
Szintén kilisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem őket úgy, hogy a feltekert háromszög csücske alulra kerüljön és ezek is pihennek 15-30 percet.
200 fokos sütőben, 20-25 perc alatt megsülnek. 
 

Az olajos magvakat száraz serpenyőben megpirítom. Az élesztővel együtt teszem bele a lisztbe, és így gyúrom össze a tésztát.

2 megjegyzés:

  1. Szia Mónika!
    Sok és értékes információt, tanácsot és receptet olvastam blogodban.Szívesen olvasom ezután is.
    Üdvözöllek:Hajnalka

    VálaszTörlés
  2. Jól hangzik, elmentettem, a héten kipróbálom:)

    Te pedig díjat kaptál tőlem, gyere érte:)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails