2011. április 23., szombat


Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok minden olvasómnak!


A répatorta receptjét Magdinál megtaláljátok.
1 hétig biztosan nem fogok jelentkezni, mert Gergőnek kedden kiveszik a manduláját.
Szorítsatok, hogy minden rendben legyen.

2011. április 21., csütörtök

Zöldfűszeres csirke fahájas almával, krumplipürével


Zöldfűszeres csirke fahájas almával, krumplipürével
Hozzávalók:
fejenként 1 db egész csirkecomb
zsálya, snidling
olaj
alma köret:
fejenként 1 alma
1 evőkanál növényi vaj
1 teáskanál cukor
1/2 teáskanál fahéj
krumplipüré:
krumpli
növényi vaj

A húst megmosom, megsózom, majd rászórom az apróra vágott zöldfűszereket. Olajjal kikent tepsibe teszem, alufóliával lefedem és 180 fokos sütőben 30 percig sütöm. A alufóliát levéve 10 percig pirítom a hús mindkét oldalát.
Az almákat megmosom, magházukat kiveszem és felkockázom. Serpenyőben felolvasztom a vajat, rádobom az almát. Rászórom a cukrot és a fahéjat. Pár percig kevergetve párolom, majd elzárom a gázt. 
A krumplit megpucolom, felkockázom, sós vízben megfőzöm. Leöntöm róla a vizet, vajat teszek hozzá és botmixerrel pürésítem.

2011. április 19., kedd

Medvehagymás-joghurtos párolt zöldségek, kukoricalisztben forgatott keszeggel

A tesóm férje, nagy Ho-ho-ho horgász. Hétvégén nagyon jó volt a kapása, így mi is részesültünk a gazdag fogásból.
A férjem szülei pedig megérkeztek az abaligeti medvehagymával.
Ez lett belőle:


Medvehagymás-joghurtos párolt zöldség, kukoricalisztben forgatott keszeggel
Hozzávalók:
fejenként 2 db közepes keszeg
kukoricaliszt
köret:
15 db medvehagyma levél
2 db nagy szál répa
2 db nagy krumpli
1 db közepes cukkini
1 db natúr szójajoghurt
1 evőkanál növényi vaj
kevés olaj

A férjem megpucolta a halat  és beirdalta. Megsóztam, kukoricalisztben megforgattam, majd bő olajban kisütöttem.
Lisztem nem volt itthon, kukoricadarát daráltam le.
A medvehagymát aprítóban összevágtam. A vajat felolvasztottam, rádobtam a medvehagymát. 1 percig folyamatosan kevergettem, majd felengedtem a joghurttal. Még egy percig rotyogtattam, végül sóval ízesítettem.
A zöldségeket megpucoltam, kivéve a cukkinit, és egyforma nagyságúakra vágtam. A répát és a krumplit kevés olajon üvegesre pirítottam, megsóztam és kevés vízzel puhára pároltam. A vége felé beletettem a cukkinit is. Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáöntöttem a medvehagymás joghurtot és addig kevertem, míg az egész zöldséget bevonta a selymes öntet.
Negyed cikk citrommal tálaltam. A húst és a zöldséget is megbolondította.


Ötlet:
Ha nem tudtok medvehagymát szerezni, akkor a joghurtot apróra vágott petrezselyemmel és pár gerezd fokhagymával ízesíthetitek. Szerintem így majdnem azonos ízvilágot kaptok, de a kinézet garantáltan azonos lesz.
Szójajoghurt helyett használhattok növényi tejszínt vagy növényi tejet. A tejet kevés keményítővel tudjátok krémessé tenni.

Húsvéti kézműves

Tomi már második hete beteg. Így volt időnk készülni a húsvétra. Sokat rajzoltunk, vágtunk, ragasztottunk, verseltünk, beszélgettünk. A betegség ellenére kellemesen töltöttük az elmúlt 1 hetet.


Nárcisz:
Tojástartó, színes papír, szívószál, festék, ragasztó. Zsírpapír, bonbon tartó kapszli.
A tojástartót szétvágtam, a széleit kicsit levágtam, és a fiúk befestették. Közben kivágtam a szirmokat. Hegyes ollóval kiszúrtam a tojástartókat, szirmokat, és ráhúztam a szívószálra.
A zsírpapírból  szintén kivágtam a szirmokat. Felragasztottam a kapszli aljár, hegyes ollóval lyukat fúrtam rá, majd felhúztam a szívószálra.

Bárány:
Kartonpapír (pl.: müzlis doboz), vatta, ragasztó, színes papír, filctoll.
A kartonpapírból kivágtam egy félkört. Rácsipeszeltem a csipeszt, nem kell ragasztani. Tomi tépkedte a vattát és formázta, én ragasztottam. Színes papírból kivágtam a fejét, megrajzoltam az arcát és felragasztottam a vattára.



Nyuszi:
WC-papír guriga, hullámpapír, mozgó szemek, zseníliadrót, ragasztó, filctoll.
A gurigára ráragasztottam a papírt, arra a szemeket. Filctollal megrajzoltam az arcát és a fülét.
Ollóval kiszúrtam a bajusz helyér és beleszúrtam a zseníliadrótot.
Talpnak egy szív alakot vágtam ki és ráragasztottuk a guriga aljára.


A másik nyuszi Gergő ötlete volt. Egy hungarocell golyót megrajzoltam, ráragasztottuk a szemet és a fület.
Műanyag cserépre egy muffin papírt ragasztottunk, arra a nyuszifejet.


Rajzolás:
Egy nyuszifej arcát és fülét szaggatott vonallal rajzoltam meg. A fiúk filctollal összekötötték a vonalakat.
Kértek egy tojásszállító kocsit is, amit egy nyuszi húz. :)



Ajtódísz:
Egy színezőből kivágtam a mintát, ez volt a sablon. Majd színes papírból megcsináltam a képet.
A tojásokat úgy rögzítettem, hogy kivágtam a fűmintát és alátoltam.



Tavaszi ujjfestés:
Hüvelykujj, mutatóujj, kisujj, festék, ceruza.
A hüvelykujj a pillangó teste, a felső szárnyakat a mutató, az alsó szárnyakat a kisujjal formáztuk. A csápokat és a napot a fiúk rajzolták meg ceruzával.

2011. április 18., hétfő

Görögös rakott krumpli


A hét végén előkészítettük a kert maradék részét és a ház előtti terepet a füvesítéshez. Rengeteg munkával járt és az időt is szűkösre mértük, mert a következő hétvégén már szeretnénk a magokat szórni.
Mivel ez az elfoglaltság azt jelentette, hogy több száz négyzetmétert kellett felrotátorozni, gaztalanítani és az építkezéskor a földbe került kavicsokat kicsipegetni, a főzésre nagyon kevés időm maradt.
Ezért találtam ki ezt a receptet. A fiúknak nagyon ízlett, tehát mondhatnám azt is, hogy nemcsak gyors, de gyerekbarát is. :))

Görögös rakott krumpli
Hozzávalók:
70-90 dkg krumpli
1 fej brokkoli
2 db nagy paradicsom
40 dkg darát hús
1 db sűrített paradicsom
1 fej lilahagyma
oregánó, majoránna
besamel:
2 dl zabtejszín
1 dl zabtej
1 evőkanál étkezési keményítő
só, szerecsendió


A krumplit hájában megfőztem, majd megpucoltam. A brokkolit roppanósra főztem kb. 10 perc alatt.
3 darab egész csirkecombot kifiléztem, feldaraboltam és késes robotgépben ledaráltam. 
Olajon üvegesre pirítottam az apróra vágott hagymát, hozzáadtam a darált húst és megsütöttem. Amikor félig kész, hozzáadtam a paradicsompürét, fél deciliter vizet és fedő alatt sütöttem tovább. Amikor megsült, akkor kevertem bele az apróra vágott friss zöldfűszereket, jó sokat.
Érdemes kipróbálni a csirkecombot darált húsként, nagyon szaftos, lédús marad a  a sütés végeztével is.
Egy mély jénai tálat kikentem vajjal, majd a felkarikázott krumpli felét beletettem. Rásimítottam a húst, a húsra rátette a rózsáira vágott brokkolit, erre került a felszeletelt paradicsom, végül a maradék krumpli zárta a sort. A hús kivételével minden réteget megsóztam.
A besamel mártáshoz, felforraltam a tejszínt és hozzáadtam a keményítővel elkevert tejet. Addig főztem, míg majonéz sűrűségű nem lett. A végén sóval és egy kevés szerecsendióval ízesítettem.
A rakott krumplira öntöttem a besamel szószt, és 175 fokos sütőben 30 percig sütöttem

2011. április 15., péntek

Csavart kalács aszalt gyümölcsösen és kakakósan

Elkészült a csavart kalács is.



Meggyúrtam a kalácstésztát, fél óra pihenés után átgyúrtam és 4 egyenlő részre osztottam.
Lisztezett felületet téglalappá nyújtottam őket, olyan hosszúra mint a sütőforma, a vastagsága fél cm. Mindegyiket megkentem olvasztott növényi vajjal, majd rászórtam a tölteléket.
Kettőbe aszalt gyümölcsök és kókuszreszelék került, a másik kettőbe fele-fele kakaó, karobpor és porcukor.
Felcsavartam őket mint a rétest és az azonos töltelékűeket összecsavartam.
Sütőpapírral bélelt formába tettem, 10 percet vártam, és 180 fokos sütőben 30 percig sütöttem őket.


2011. április 8., péntek

Citromos kalács - legyező kalács


 Tegnap délután megsütöttem a citromos kalácsot.
Nagy sikere volt. Uzsonnára és vacsorára is ezt kérték a fiúk. Azt mondták, hogy nagyon finom citromos.
A krémet nem volt időm elkészíteni, mert azonnal enni akarták. :)




2011. április 6., szerda

Kalácsok húsvétra

Ha a húsvétra gondolok, nekem a nyuszi, a sonka és a kalács jut eszembe. Na persze a sok szép színes tojás is, de a fiúk diétája miatt próbálok nem gondolni rá.
A tej és tojásmentes kalácsom a család, barátok, ismerősök nagy kedvence. Aki kóstolta vagy már meg is sütötte nem tud róla lemondani.
A blogok között jártamban-keltemben nagyon sok jó ízesített kalácsra bukkantam. Ezeket szeretném veletek megosztani. 
Így egy fajta tésztával sok-sok ízt és formát tudtok a húsvéti asztalra varázsolni.

Húsvéti kalács
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,75 dl zabtej vagy más növényi tej
5 dkg Liga vagy Linko vaj
3-4 evőkanál cukor
2 csipet só
1 cs. szárított élesztő

A lisztet mikróban meglangyosítom. Belekeverem a sót, cukrot. A kezemmel mélyedést csinálok, majd beleszórom az élesztőt és ráöntöm a langyos tejet. 10  perc múlva hozzáadom a meglangyosított vajat, majd összegyúrom a tésztát. 
30 percig kelesztem, újra átgyúrom, majd 5 percig megint pihen. Az újabb öt perces pihenésre azért van szükség, hogy ne legyen annyira merev a tészta, könnyen lehessen formázni.
A következőkben ajánlott kalácsokat ezzel a tésztával készítsétek el. Amit a receptekből át kell venni, azaz ízesítés és a formázás.

1. Tücsökbogár, Marcipános-diós kalács : A töltelékhez növényi tejet és vajat használjatok, a morzsához növényi vajat.


2. Macikonyha, Vaníliás-kakaós csiga : A tésztát megfelezitek, az egyik felébe kakaóport kevertek és a leírtaknak megfelelően formázzátok és megsütitek.


3. Limara, Napraforgó :Nem tudom miért, de ezt a tésztát én édesen tudom elképzelni. Mákkal vagy dióval vagy mandulával tölteném meg. Mivel már egyszer próbálkoztam vele, azt tudom ajánlani, hogy a tésztát a tepsiben formázzátok meg. Miután kész, akkora lesz, hogy nem tudjátok megemelni.

4. Szemiramisz, Citromos kalács :Ezt a szépséget mindenkinek el kell egyszer készítenie. A citromkrémhez növényi vajat használjatok. A mázat növényi tejszínnel vagy tejjel készíthetitek el, egy leheletnyi keményítővel vagy liszttel, hogy ne legyen túl híg.  


5. Thrini, Csavart kalács :Ennek a kalácsnak a formázása és formája fogott meg. Az egyszerűsége a nagyszerűsége.


6. Citromhab, Barackos fánk : Ha édes, krémes kalácsra vágysz vagy a család nyaggat érte, válaszd ezt. A pudingot növényi tejjel elkészítve ez is a húsvéti asztalra kerülhet, mint tejmentes, tojásmentes kalács.

2011. 04. 07.
Megsütöttem a citromos kalácsot.
Annyit változtattam, hogy a citromkrémhez 2db citrom héját reszeltem bele, és csak 6 dkg cukorral édesítettem.




2011. 04. 15.
Megsütöttem a csavart kalácsot. A töltelék aszalt gyümölcs-kókusz és kakaó-karobpor-cukor keveréke.







2011. április 5., kedd

Kézműves - ajándék nagyszülőknek

Már több alkalommal említettem, hogy a családi ünnepekkor a fiúk is készítenek ajándékot az ünnepeltnek.
Februárban volt a férjem szüleinek a születésnapja. Az ajándékokhoz az adta az ötletet, hogy már egy ideje gyűjtöm a gyógyszeres dobozokat. A vasútpályához szeretnék majd különböző házakat, rakományokat készíteni belőlük.
A fiúk kitalálták, hogy magukról szeretnének képeket adni Mamócának és Napának. A fejtörést az okozta, hogy ezt milyen formába tegyük, ami azt is tükrözi, hogy ezt az unokáktól kapták.


Alapanyagok után keresgéltem a szekrényben, mikor megakadt a szemem a gyógyszeres dobozokon. Gondoltam, ha már úgyis házakat akartam belőlük csinálni, nosza gyerünk. Egy hosszúkás dobozt bevontam kék papírral. Előtte kimértem az ablakok helyeit és kivágtam. Amikor megszáradt a ragasztás, beragasztottam az ablakokba a fiúk igazolványkép nagyságú fényképeit. Végül egy téglalapot kivágva piros lapból, felkerült a tető is.


A másik ajándék egy autó, aminek az ablakaiban a fiúk fényképei vannak. Egy hosszabb és egy rövidebb dobozt összeragasztottam, majd bevontam egy zöld papírral. Száradás után az egyik oldalra felragasztottam a képeket és a kerekeket, majd a férjem fekete filctollal berajzolta a szélvédőt, motorháztetőt, az ablakokat és a fényszórókat.
A rendszámot a fiúk monogramjából és az ajándékozás évének számából kreáltuk.


Related Posts with Thumbnails